Maak je keuze

IJsje van de zaak, ook voor thuiswerkers?

19 jul 2022

De zomer is weer begonnen en dus kunnen we genieten van warme dagen. De airco staat dan wellicht op tien, maar misschien is een extra drankje of ijsje voor je medewerkers dan ook geen slecht idee. Hoe zit dat fiscaal?

Een drankje, ijsje of andere versnapering is onbelast voor zover men deze op de werkplek geniet. Daarbij moet jij als werkgever het drankje of ijsje verstrekken. Vergoed je daarentegen de kosten als je medewerker zelf een en ander aanschaft, dan is dit wel belast.

Wat is een werkplek?

Zoals aangegeven, is een en ander alleen op de werkplek onbelast. Dit is een ruim begrip en omvat alle ruimtes waar je als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent. Dat is bijvoorbeeld ook de privéparkeerplaats bij je kantoor. Daar mag je ’s middags dus gerust de ijscoboer laten komen om, namens jou, je medewerkers op een ijswafel te trakteren.

Werkt een medewerker echter thuis, dan mag je in de regel geen onbelaste versnaperingen laten bezorgen. Dit is alleen anders als de werkruimte van het betreffende personeelslid ‘zelfstandig’ is. De werkruimte moet dan een eigen in- of opgang hebben, je medewerker moet erin werken en jij moet met je medewerker een huurcontract inzake de werkruimte hebben afgesloten.

Drankje na het werk?

Ga je met je medewerkers na het werk even een drankje drinken op een terras, dan is dit niet op de werkplek en dus belast. Natuurlijk wil je niet dat je medewerkers hierover belasting betalen en dus kun je deze rekening het beste onderbrengen in de werkkostenregeling. Blijft je daarmee binnen de zogenaamde vrije ruimte, dan betaal ook jij geen belasting. Overschrijd je de vrije ruimte, dan betaal je 80% belasting via de eindheffing.


Delen via Social Media