Maak je keuze

Blog: wat kies jij: een assessment of een ongeschikte kandidaat aannemen?

05 feb 2021

Twijfel je wel eens of een sollicitant geschikt is voor jouw onderneming? Dan kan een assessment als onderdeel van je selectieprocedure verschil maken. En een bijkomend voordeel: het verdient zichzelf weer terug!

Tijdens een werving- en selectieprocedure is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt: wie neem je aan? In sommige gevallen is iedereen het er unaniem over eens, maar vaak genoeg is er toch twijfel. Het blijft lastig om na alleen een sollicitatiegesprek te voorspellen of de persoon in kwestie ook daadwerkelijk beschikt over de juiste competenties en mentaliteit. Vaak start je de samenwerking met elkaar in de hoop dat het een succes wordt…

Een assessment kan je meer inzicht geven in de geschiktheid van een sollicitant. Wat denk je: zou het toevoegen van een assessment aan jouw selectieprocedure je kunnen helpen?

Onafhankelijk en objectief advies

Met een assessment krijg je een onafhankelijk en objectief advies over de geschiktheid van de kandidaat voor de functie. Bij een selectie-assessment beoordelen we aan hand van allerlei psychologische testen of de sollicitant daadwerkelijk geschikt is. Zo kijken we naar het werk- en denkniveau, iemands drijfveren en persoonlijkheid. Daarbij kijken we ook hoe de kandidaat in actie komt tijdens diverse praktijksimulaties. Op basis van al deze onderdelen zien we gedragspatronen die we vergelijken met de functie-eisen. Onze bevindingen worden weergegeven in een uitgebreide, overzichtelijke rapportage waardoor jij als werkgever de juiste keuze kunt maken.

Er zijn altijd kosten: linksom óf rechtsom 

Ik hoor je denken: “wat kost zoiets dan?”. En ik zal eerlijk zijn, een psychologisch assessment vraagt best een investering. Voor veel ondernemingen een reden om zonder assessment een kandidaat aan te nemen, zij vertrouwen op hun gevoel, schatten zelf in of een sollicitant geschikt is en willen zo op de kosten van de selectieprocedure besparen. Gedeeltelijk klopt dit, voor sommige functies kun je het ook prima zelf inschatten en maak je meteen de juiste keuze.  Een goed sollicitatiegesprek is een eerste stap. 

Maar het voeren van een goed sollicitatiegesprek is niet makkelijk, het is een vak op zich. Met regelmaat hoor ik van klanten dat ze dachten dat ze het zelf konden, maar achteraf toch niet blij te zijn met de gemaakte keuzes. Dit gaat, naast de nodige teleurstelling en frustratie, gepaard met een hoop kosten. Je moet namelijk weer opnieuw starten met je werving- en selectieproces én je hebt al geïnvesteerd in de inwerkperiode, begeleidingsuren en eventuele opleidings- en verzuimkosten. En dat allemaal naast de vaste personeelskosten. Als je dit bij elkaar optelt, kost het aannemen van een niet-geschikte kandidaat enorm veel geld.

En ja, een assessment is niet goedkoop, maar het is zeker minder duur dan de kosten die je hebt als een nieuwe collega toch niet de juiste match blijkt te zijn. Dat is dus de keuze die je als werkgever moet maken: kies je voor kosten vooraf waarbij je grotere zekerheid hebt dat je direct een goede match hebt (een assessment) óf neem je de gok met een reële kans op een mis-match, hogere kosten én meer frustratie achteraf? De keuze is aan jou. 

Kennismakingskorting

Ga je binnenkort op zoek naar een nieuwe collega? Bekijk dan eens serieus wat het toevoegen van een assessment aan je selectieproces voor je kan betekenen. Wij denken graag met je mee. En nieuwe klanten mogen we eenmalig een kennismakingskorting van 10% aanbieden. Je verdient je investering dus nog sneller terug. 

 

 

Wil je meer weten? Stuur me dan een mailtje of bel me,

Sanneke Peters, HR Consultant / Psycholoog


Delen via Social Media