Meebewegen met de arbeidsmarkt
Zoals je in ons artikel HR-trends 2022 hebt kunnen lezen is de krapte op de arbeidsmarkt een belangrijke HR-trend, of beter gezegd uitdaging, voor 2022.
In vrijwel alle sectoren is een tekort aan personeel. Daar komt bij dat de werkloosheid in Nederland is gedaald tot 3,3%, het laagste percentage sinds 2003 (CBS, 2022). Het aantrekken van nieuwe collega’s is meer dan ooit een uitdaging. Uit onderzoek van XpertHR (2021) blijkt dat werkgevers verschillende problemen ondervinden: een gebrek aan sollicitanten; kandidaten met (te) hoge verwachtingen over arbeidsvoorwaarden; (hyper)concurrentie; en kortstondige dienstverbanden. De termen ‘jobhoppen’ en de ‘great resignation’ verwijzen naar de beweging waar arbeidskrachten massaal op zoek gaan naar een andere baan met betere arbeidsvoorwaarden. Dit zijn ongetwijfeld spanningen waar jij als werkgever ook mee te maken hebt. Eind 2021 heeft onze collega Amber een blog geschreven met waardevolle tips over hoe om te gaan met krapte op de arbeidsmarkt.
Echter, voordat je gaat kijken naar mogelijke oplossingsrichtingen, is het ook belangrijk om de oorzaken van personeelstekort en daarmee samenhangende uitdagingen te begrijpen. Ondanks COVID-19 hebben we de afgelopen jaren namelijk niet stilgezeten. Er zijn zelfs ontwikkelingen geweest die onze manier van werken (en leven) fundamenteel veranderd hebben. Om de concurrentie voor te blijven is het gezegde “stilstaan is achteruitgaan” treffender dan ooit tevoren.
Ontwikkelingen
Ik neem je graag mee in twee belangrijke ontwikkelingen:
1. Behoud van medewerkers
De situatie op de arbeidsmarkt wordt direct beïnvloed door verschuivingen in de economie. Wanneer de economie bloeit, stijgt ook de vraag naar nieuwe arbeidskrachten (Xpert HR, 2022). Het is echter een denkfout dat een personeelstekort kan worden opgelost door louter het aantrekken van het nieuwe collega’s, zeker als de achterdeur nog openstaat. Naast instroom en uitgebreide ‘onboarding’ programma’s is het daarom net zo belangrijk om de focus te leggen op het behouden van je medewerkers. Denk hierbij aan duurzaam inzetbaarheid, talentbenadering, inclusiviteit en loopbaanpaden.
2. Millennials (madness)
Op dit moment bestaat bijna de helft van de arbeidsmarkt uit millennials (clearXperts, 2022; CBS, 2022). Een generatie met een andere kijk op het werken, maar bovenal op het leven. Ze zijn opgegroeid met vele technologische ontwikkelingen en een tijd waarin kennis voortdurend ter beschikking is. Deze generatie heeft moeite met bureaucratie, hiërarchie en strakke/ouderwetse regels (KVK, 2021). Daarnaast zijn ze opgegroeid met één van de belangrijkste uitdagingen van deze eeuw: de klimaatcrisis. Zingeving en het leveren van een maatschappelijke bijdrage zijn dan ook belangrijke thema’s als het om deze generatie gaat. Wil je dat millennials bij je komen werken? Dan is het belangrijk om hun drijfveren te begrijpen. Denk hierbij aan hybride werken, ‘work-life fluency’, sturen op resultaat in plaats van aanwezige uren, vertrouwen, platte organisatie(structuren) en ‘work crafting & job shaping’.
Conclusie
De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat organisaties een balans moeten zien te vinden in het enerzijds meebewegen met veranderingen in de markt en anderzijds met het investeren in het interne potentieel.
Doordat een nieuwe generatie de arbeidsmarkt heeft betreden is de manier van werken compleet veranderd: ‘remote’ werken is in sneltreinvaart genormaliseerd. Veel organisaties kampen met dezelfde problemen. Om het concurrerend vermogen van je organisatie te verhogen is het belangrijk om je doelgroep te kennen. Investeer in het bestaande personeel en probeer bij het werven van nieuwe krachten je blik te verbreden. Door iedere kandidaat als potentiële medewerker te zien en te kijken naar persoonlijke talenten en het individuele ontwikkelpotentieel kunnen alternatieve oplossingen ontstaan.
Wil je meer weten over mogelijke oplossingen voor een personeelstekort? Neem ook dan contact met mij op, ik vertel je er graag meer over.
Iris Konijnenberg, junior HR-consultant
t 06 2007 6241
e i.konijnenberg@vitaconluteijn.nl
Bronnen: CBS (2022), XpertHR (2021;2022), ClearXperts (2022), KVK (2021)