Onze specialist(en)
-
- Ellen te Winkel
- Extern vertrouwenspersoon
Heb je al een externe vertrouwenspersoon aangesteld?
Ongewenste omgangsvormen zoals pesten, discriminatie, intimidatie, agressie, geweld, stalking en seksuele intimidatie kunnen in elke organisatie, op ieder niveau voorkomen. Een externe vertrouwenspersoon kan hulp bieden.
De gevolgen voor de medewerker alsook voor jou als werkgever kunnen groot zijn. Medewerkers die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen op het werk kunnen zich onveilig voelen op hun werkplek. Het kan medewerkers raken in de persoonlijke levenssfeer. Ze kunnen uiteindelijk minder goed functioneren op het werk, ongelukken veroorzaken of zelfs ziek worden. Ook medewerkers die getuige zijn van bijvoorbeeld pesten of discriminatie kunnen er last van krijgen. Voor jou als werkgever zijn de gevolgen van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer zeer nadelig.
Waarom een externe vertrouwenspersoon?
In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) zijn ongewenste omgangsvormen opgenomen onder de psychosociale arbeidsbelasting. Op grond van de wet ben je verplicht als werkgever beleid te voeren dat erop gericht is om deze vorm van arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken. Eén van de maatregelen die je kunt nemen is het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon. Naast de verplichting vanuit de wet kan ook vanuit de cao voor jouw organisatie de verplichting gelden een vertrouwenspersoon aan te stellen of maatregelen te nemen ter voorkoming van ongewenste omgangsvormen.
Je kunt via ons beschikken over een ervaren en gecertificeerde vertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersoon, met een achtergrond in de hulpverlening, is tevens geregistreerd bij de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen. Teven kun je gebruikmaken van onze (externe) klachtencommissie ongewenste omgangsvormen.
Eén van onze vertrouwenspersonen heeft het artikel “Vertrouwenspersoon: een must voor iedere goede werkgever” geschreven, waarin ze de voordelen van het inhuren van een externe vertrouwenspersoon benoemd.
Voor wie is een extern vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is er voor de eerste opvang van medewerkers die te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen. Hij steunt en begeleidt medewerkers in het zoeken naar mogelijke oplossingen en geeft informatie en advies. De medewerker bepaalt uiteindelijk zelf welke stappen hij of zij neemt om de situatie te veranderen. De vertrouwenspersoon is geen bemiddelaar.
De vertrouwenspersoon heeft ook een preventieve functie. Hij geeft bijvoorbeeld voorlichting over de aanpak van ongewenste omgangsvormen in jouw organisatie. Ook leidinggevenden en management kunnen bij de vertrouwenspersoon terecht voor advies over het voorkomen van ongewenst gedrag op de werkplek. De vertrouwenspersoon kan jouw organisatie helpen bij het opstellen en implementeren van beleid ter voorkoming van ongewenste omgangsvormen.
Hoe verder?
Wij hebben jouw organisatie verschillende mogelijkheden te bieden voor het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Je kunt bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen ook combineren met een vertrouwenspersoon integriteit.
Wil je meer informatie, een afspraak of een offerte aanvragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Je treft de gegevens hiernaast.