Achteraf een urenstaat opstellen
Als u als IB-ondernemer een aantal fiscale voordelen wilt benutten die alleen voor ondernemers bedoeld zijn, moet u ten minste 1.225 uren in uw bedrijf werken. Die uren moet u wel goed bijhouden. Want achteraf een urenstaat opmaken, leidt vaak tot onduidelijkheid waardoor u misschien de fiscale voordelen misloopt.
De voordelen waar het hier om gaat zijn de zelfstandigenaftrek, de oudedagsreserve, de meewerkaftrek en de speur- en ontwikkelingsaftrek. Deze zijn zeker de moeite waard, want alleen de zelfstandigenaftrek al bedraagt € 7.280. Het aantal uren per jaar moet minstens 1.225 zijn. Ook moet u meer dan de helft van uw arbeidstijd in uw bedrijf werken. Deze laatste eis geldt niet voor starters. Startende ondernemers kunnen dus makkelijker een parttime baan uitoefenen naast hun bedrijf, zonder dat de faciliteiten in gevaar komen.
Let op! U moet zo nodig het aantal gewerkte uren aannemelijk kunnen maken. In de praktijk blijkt dit met name van belang als er slechts een geringe omzet of winst is behaald. Het is dan immers weinig aannemelijk dat hiermee veel tijd gemoeid was. U kunt het aantal gewerkte uren dagelijks bijhouden in een urenstaat. Bij een controle kunt u dan eenvoudig aantonen dat u wel degelijk voldoende uren heeft gedraaid.
Aantonen uren
Veel ondernemers houden hun gewerkte uren echter niet bij, of onregelmatig. Bij een controle proberen ze zich vervolgens te redden door alsnog, dus achteraf, een urenstaat op te maken. Op zich is dit niet verboden, maar uit rechtspraak blijkt dat dit een stuk moeilijker is. U moet zich namelijk achteraf, soms pas jaren later, proberen te herinneren welke werkzaamheden u uitvoerde en hoeveel tijd u hiermee kwijt was. Met name voor niet-declarabele uren valt dit niet mee. Het gevolg is dat onvoldoende wordt aangetoond dat minstens 1.225 uur in het bedrijf is gewerkt en dat er geen recht op genoemde voordelen bestaat.
Tip: Zorg er bij het bijhouden van uw uren voor dat u geen standaardtijden gebruikt (bijvoorbeeld één uur administratie per dag) en tijden niet te grof afrondt. Dit is namelijk niet erg aannemelijk en zal door de Belastingdienst en de rechter niet snel worden aanvaard.