BTW te laat betaald? Gevangenisstraf!
Als ondernemer moet u natuurlijk op tijd uw BTW-aangifte doen. Als uit de aangifte blijkt dat u BTW verschuldigd bent, moet u dat ook direct betalen. De regels rond het aangeven en betalen van BTW zijn per 1 januari 2014 echter aangescherpt. Het bewust niet, gedeeltelijk niet of te laat betalen is namelijk strafbaar geworden.
U krijgt als ondernemer te maken met twee typen belastingen: aanslagbelasting en aangiftebelasting. Met een aanslagbelasting is de fiscus aan zet. Die berekent (vaak op basis van uw aangifte) hoeveel belasting u verschuldigd bent en slaat u daar voor aan. Het bekendste voorbeeld van een aangiftebelasting is de BTW. Hiervoor doet u aangifte en betaalt u de belasting meteen. Vóór 1 januari 2014 was alleen het opzettelijk niet, niet op tijd, onjuist of onvolledig doen van de aangifte strafbaar. Verzorgde u later alsnog een juiste en volledige aangifte, dan verviel deze strafvervolging. Het niet of te laat betalen van het BTW-bedrag was echter geen strafbaar feit. Het kabinet wilde dat laatste aanpakken en daarmee BTW-fraude harder straffen.
Te late betaling niet meer te herstellen
Vanaf 1 januari 2014 is het opzettelijk niet, gedeeltelijk niet of het te laat betalen van het BTW-bedrag daarom een strafbaar feit geworden Dat betekent dat u hiervoor het risico loopt op een gevangenisstraf. Door deze nieuwe wetgeving is het dan ook niet langer aan te raden om eerst een ‘nihilaangifte’ in te dienen als u niet over alle benodigde gegevens beschikt en later alsnog een volledige aangifte in te dienen. Het herstellen van een eerder ingediende aangifte is op zich geen probleem, want dat kan nog steeds. De te late betaling kunt u echter niet meer herstellen. De Belastingdienst merkt deze te late betaling dan aan als een strafbaar feit.