Een nieuwe stap in flexibel werken
Werknemers kunnen straks een verzoek indienen bij hun werkgever voor andere werktijden en een andere werkplaats. De Eerste Kamer heeft namelijk op dinsdag 14 april 2015 ingestemd met de Wet flexibel werken die de Wet aanpassing arbeidsduur zal gaan opvolgen.
Flexibel werken
Flexibel werken is tegenwoordig de trend en om dit te bevorderen is er nu de Wet flexibel werken. Daarmee wordt tijdonafhankelijk en plaatsonafhankelijk werken mogelijk. In een aantal cao’s liggen afspraken over thuiswerken of over flexibele uren al vast, maar dit wordt nu dus ook wettelijk geregeld.
Let op!
De Wet flexibel werken is alleen van toepassing op werkgevers met meer dan tien werknemers.
Flexibele tijd en arbeidsplaats
Naast een verzoek om het aantal uren aan te passen, mag uw werknemer u in de toekomst dus ook verzoeken om te mogen werken op andere tijden of op een andere plek, bijvoorbeeld thuis. Een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur en de werktijd zult u in principe moeten inwilligen, tenzij sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Een verzoek om aanpassing van de werkplek moet u overwegen. U heeft daarbij de vrijheid om het verzoek af te wijzen. Doet u dit, dan moet u de afwijzing van het verzoek wel overleggen met de werknemer.
Indienen verzoek
Uw werknemer kan straks al een verzoek tot aanpassing van arbeidsduur, arbeidsplaats of werktijd indienen als hij of zij een halfjaar bij u in dienst is. Na een verzoek, al dan niet ingewilligd, moet de werknemer wel een jaar wachten voordat hij een nieuw verzoek bij u kan indienen. Een verzoek tot aanpassing van arbeidsduur, arbeidsplaats of werktijd kan dus al na een jaar gewijzigd worden.
Let op!
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet flexibel werken en daarmee is deze wet definitief. Het is echter nog niet bekend wanneer de Wet flexibel werken ook daadwerkelijk in werking treedt.