Maak je keuze

Nieuwe aanzegplicht voor werkgevers bij einde tijdelijk arbeidscontract

05 jun 2014

Werkt u veel met tijdelijke arbeidscontracten, dan moet u per rekening houden met de nieuwe aanzegplicht die naar alle waarschijnlijkheid gaat gelden vanaf 1 januari 2015. Door deze nieuwe verplichting moet u voortaan de werknemer op tijd schriftelijk op de hoogte stellen of u zijn tijdelijke contract al dan niet gaat verlengen en onder welke voorwaarden. Doet u dat niet, dan is de sanctie één maandsalaris.

Nieuwe aanzegplicht

Momenteel eindigen arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd altijd van ‘rechtswege’. Aanzegging is dus niet nodig, maar daar komt verandering in. De nieuwe aanzegplicht is opgenomen in het wetsvoorstel Wet werk en zekerheid dat momenteel bij de Eerste Kamer in behandeling is. Stemt de Eerste Kamer in, dan moet u rekening houden met het volgende: vanaf 1 januari moet u een werknemer met een automatisch eindigend tijdelijk contract van zes maanden of langer, uiterlijk één maand voor het einde schriftelijk informeren of u het arbeidscontract eindigt of voortzet en zo ja, onder welke voorwaarden.

Deze aanzegplicht geldt ook voor opvolgende contracten van zes maanden of langer. Het is ook toegestaan om al bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd het einde van de arbeidsovereenkomst aan te zeggen.

Let op!

De aanzegplicht gaat waarschijnlijk in op 1 januari aanstaande, maar geldt nog niet voor de tijdelijke arbeidsovereenkomsten die binnen één maand na 1 januari 2015 eindigen. Voor de reeds afgesloten tijdelijke arbeidsovereenkomsten die aflopen op of na 1 februari 2015 krijgt u dus al wel te maken met de aanzegplicht.

Uitzonderingen op de aanzegplicht

In de volgende gevallen geldt de aanzegplicht niet:

  • De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is aangegaan voor minder dan zes maanden. De aanzegplicht geldt ook niet bij opvolgende contracten met een dergelijke korte duur.
  • Het betreft een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd waarin geen vaste einddatum is opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke arbeidsovereenkomst om een zieke werknemer te vervangen of een overeenkomst voor de duur van een bepaald project.
  • In de arbeidsovereenkomst is een uitzendbeding opgenomen.

Vergoeding bij niet naleven aanzegplicht

Houdt u zich niet aan de schriftelijke aanzegplicht, dan bent u een vergoeding verschuldigd aan de werknemer van één maandsalaris. Bent u te laat met aanzeggen, dan bent u een vergoeding naar rato verschuldigd. Deze vergoeding kent overigens een vervaltermijn. De werknemer zal binnen drie maanden na de dag waarop de aanzegverplichting is ontstaan een beroep moeten doen op het niet nakomen van deze verplichting door de werkgever. U betaalt geen vergoeding in geval van
faillissement, surseance van betaling of bij toepassing van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen.

Let op!

Ondanks een te late of geen aanzegging eindigt de arbeidsovereenkomst wel gewoon van rechtswege. Wordt echter na de einddatum van de arbeidsovereenkomst doorgewerkt, dan wordt de overeenkomst geacht te zijn voortgezet voor dezelfde tijd en onder dezelfde voorwaarden, maar ten hoogste voor een jaar.


Delen via Social Media