Tweede Kamer zet stoplicht op groen voor afschaffing pensioen in eigen beheer
De Tweede Kamer is zojuist, donderdag 9 februari 2017, akkoord gegaan met wijzigingen in het wetsvoorstel voor afschaffing van het pensioen in eigen beheer. Alle lichten staan nu op groen voor een verdere behandeling in de Eerste Kamer. Als alles parlementair meezit, is er met ingang van 1 april aanstaande voor u als dga geen pensioenopbouw meer mogelijk in eigen beheer.
Einde in zicht
De wijzigingen waarmee de Tweede Kamer nu akkoord is, regelen dat onder voorwaarden de op de fiscale balans geactiveerde toekomstige indexeringslasten van de winst mogen worden afgetrokken. Dit geldt voor de situatie als u als dga kiest voor afkoop van pensioen in eigen beheer of voor omzetting in een oudedagsverplichting. Zoals nu het er nu naar uitziet stemt de Eerste Kamer uiterlijk 7 maart zowel over de wijzigingen en over het totale wetsvoorstel tot afschaffing van het pensioen in eigen beheer. Per 1 april 2017 kan dan het hele afschaffingstraject ingaan.
Keuzemogelijkheden
Dat traject komt er kort gezegd op neer dat er vanaf 1 april geen verdere pensioenopbouw in eigen beheer meer mogelijk is. U krijgt drie jaar de tijd om te kiezen wat u wilt gaan doen met de reeds opgebouwde pensioenaanspraken.
Er zijn drie mogelijkheden:
- Het pensioen tegen fiscale waarde afkopen met een belastingkorting.
- Het pensioen tegen fiscale waarde omzetten in een oudedagsverplichting.
- Het pensioen in eigen beheer ongewijzigd laten. Verdere opbouw is echter niet meer mogelijk.
Drie maanden regeltijd
Als de Eerste Kamer instemt heeft u drie maanden de tijd, dus tot 1 juli 2017, om de nodige zaken te regelen rondom de afschaffing van het pensioen in eigen beheer. U moet daarbij denken aan onder andere het premievrij maken van het in eigen beheer opgebouwde pensioen, het aanpassen van de pensioenbrief, het eventueel terughalen van een extern verzekerd pensioendeel en de besluitvorming over deze punten in de algemene vergadering van aandeelhouders.
Let op! Voor het eventueel terughalen van een extern verzekerd pensioendeel is het voldoende dat uw externe verzekeraar vóór 1 juli een verzoek tot overdracht heeft ontvangen. De administratieve afhandeling kan dan vervolgens binnen de gebruikelijke termijnen in 2017 plaatsvinden.
Vragen? Wij kunnen u prima adviseren wat er in uw situatie nodig én mogelijk is.